Westraven tegels

 


De meest bekende Scoutingtegels zijn de cloisonné tegels van de firma Westraven uit Utrecht die in de periode van 1946 tot 1950, voor zover bekend, 26 Scoutingtegels heeft vervaardigd.

Het vervaardigen van cloisonné tegels

Het begin van een tegeltje is natuurlijk de tekening. De lijnen worden dik ingetekend; deze lijnen worden later de tussenschotjes. Vervolgens worden de kleuren door nummers aangegeven. Het ontwerp is nu klaar. Het volgende deel van het proces bestaat uit het maken van de "moedervorm" van gips. Deze moedervorm is spiegelbeeldig en iets groter dan de eigenlijke tegels, dit in verband met het indrogen van de klei. De dik getekende lijnen worden nu verdiept in de "moedervorm" aangebracht. Van de uiteindelijke moedervorm wordt nu een rubber mal gemaakt, waarvan weer verschillende werkvormen worden gemaakt. In deze werkvormen wordt met de hand de klei van het uiteindelijke tegeltje gedrukt, waarna het geheel met een persje wordt aangedrukt. Dit persje drukt tevens het fabrieksmerk in de achterkant van het tegeltje. Nadat de klei gedroogd is worden de tegels "gelost" en bij een temperatuur van ruim 100 graden Celcius gebakken. Tenslotte worden de tegels met de hand ingekleurd met gekleurd glazuur en nogmaals gebakken. Door dit bakproces kunnen lichte kleurverschillen ontstaan.

Van diverse tegels is ook bekend dat zij met andere kleuren ingekleurd zijn. Ook bestaan er tegels met verschillende stempels op de achterzijde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van de kabouters zijn vier tegeltjes bekend waar op de achterzijde geen stempel is ingedrukt, maar die bijna zeker door Westraven zijn vervaardigd.

 

 

 


Meer Westraven tegels zijn te vinden op de site van
Ouddelft Keramiek. (http://www.home.deds.nl/~ancotheek/index.htm)

 


Het museum is altijd geïnteresseerd in "oude" scouting materialen.
Denk je er over om je oude spullen weg te doen,  neem dan s.v.p. contact op.