SCOUTS

 

 

Het spel

 

In 1991 werden de speltakken Padvindsters/Gidsen en Verkenners samengevoegd en werden het Scouts. Scouts van 10 /m 14 jaar speelden samen in een vendel en subgroepen van 6 tot 8 scouts heetten ploegen, met een ploegleiders en eventueel een ass. ploegleider

Er kwam tevens voor de scouts een nieuw speltakteken

 

Om het nieuwe scoutsprogramma te ondersteunen, kwam er voor de scouts een nieuw boek, het Werkboek Scouts. Het boek bevatte veel informatie over activiteiten, tips en wetenswaardigheden. Tevens werden hierin de verschillende scoutingtechnieken voor zowel land-, water- als luchtscouts uitvoerig behandeld. Het spel werd per ploeg of met het gehele vendel gespeeld.

 

 

Wet en belofte

 

De wet en belofte werden aan het scoutsprogramma aangepast.

 

De wet

 

Een scout trekt er samen met anderen op uit

om de wereld om zich heen te ontdekken en deze meer leefbaar te maken.

Een scout is spaarzaam en sober en zorgt goed voor de natuur.

Een scout respecteert zichzelf en anderen.

 

 

De belofte

 

Ik beloof mijn best te doen (met de hulp van god) een goede scout te zijn,

Iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de scoutingwet

Jullie kunnen op me rekenen.

 

Uniform

 

 

Het uniform bestond uit een donkerblauwe broek, beige blouse, groepsdas en zwarte baret. Tijdens opkomsten waren broek en hoofddeksel facultatief, maar bij officiŽle gelegenheden was het dragen van de officiŽle uniformbroek verplicht.

 

 

Insignes

 

 

De scouts kregen nieuwe vaardigheidsinsignes. Per ploeg bestond nog de mogelijkheid om een wimpel te behalen. Voor de landscouts was er de Groene wimpel en voor de waterscouts de Blauwe wimpel. Voor luchtscouts was er de Gouden Wing.

Weerkennis

 

In het Specialiteitenboek waren alle te behalen vaardigheidsinsignes M.B.L.s en wimpels afgebeeld en stond erbij vermeld wat de eisen waren voor deze insignes en wimpels.

 

 

Leiding

 

 

 

Aan de hand van het Handboek Scouts kon de leiding een compleet programma samenstellen. Het handboek bevatte naast de vele programma ideeŽn op het gebied van spel en technieken ook veel informatie. Het was tevens het cursusboek voor de start- en programmatraining van scoutsleiding.

 

 

In 1999 kwamen er voor leiding tekens van bevoegdheid. Deze insignes werden boven de rechter borstzak gedragen.

Voor het waterwerk had het teken voor bevoegd leider een blauwe ondergrond en het teken van bevoegd kampleider een blauwe rand.

 

Bevoegd leider

Bevoegd kampleider

 

 

Vanaf 2010

 

 

Na het 100 jaar jubileum van scouting in Nederland werd het gehele spel-aanbod vernieuwd. Voor de scouts kwam er een nieuw scoutsprogramma en er kwam voor land-, water- en luchtscouts een nieuw boek, de ďScoutsgidsĒ met verhalen tips en wetenswaardigheden.

 

Net als bij alle andere speltakken kregen de scouts een nieuw speltakteken.

 

 

Wet en belofte

 

De wet en belofte zijn iets aangepast. Deze luiden nu als volgt:

 

De wet

 

Een scout trek er samen met anderen op uit om de wereld te ontdekken

en deze meer leefbaar te maken.

Een scout is eerlijk, vriendelijk en zet door.

Een scout is trouw, waardebewust en zorgt goed voor de natuur.

Een scout is behulpzaam en respecteert zichzelf en anderen.

 

 

De belofte

 

Ik beloof (met de hulp van God) mijn best te doen een goede scout te zijn,

Iedereen te helpen waar ik kan en mij te houden aan de Scoutingwet.

Ik wil samen met anderen het goede doen en bevorderen.

Jullie kunnen op mij rekenen.

 

Uniform

 

 

Ook het uniform ontkwam niet aan verandering. Van de blouse verdwenen de schouderepauletten en de donkerblauwe broek werd een afritsbroek. Bij het uniform kan een baseballcap met er op geborduurd het logo van Scouting Nederland gedragen worden.

 

 

Insignes

 

 

In verband met de vernieuwing van het spelaanbod kwamen er nieuwe ploegtekens in diverse kleuren.

Tijger

 

Het insignepakket voor vaardigheids-insignes werd geheel vernieuwd. De insignes zijn verdeeld over drie fases, de basis-, verdiepings- en specialisatie fase. De insignes zijn verdeeld over acht activiteitengebieden.

Wanneer de scout de basistechniek van een activiteitengebied beheerst krijgt hij het basisinsigne (oranje ondergrond) en kan hij zich verder verdiepen op dit gebied. Na het behalen van het verdiepingsinsigne (rode ondergrond) kan hij zelf een insigne uitkiezen waarop hij zich wil gaan specialiseren, waarna hij het specialisatie-insigne (donker paarse ondergrond) kan behalen.

 

Buitenleven

Sport en spel

Houthakker

 

 

De M.B.L.s voor het waterwerk werden vervangen door kwalificatie tekens, deze worden eveneens boven de rechterborstzak gedragen.

 

Roeien

 

Zeilen

 

Voor luchtscouts is er de gouden wing.

 

 

Leiding

 

 

 

 

Bij de leiding werden de tekens van bevoegdheid vervangen door kwalificatie tekens. Gekwalificeerde leiding voor de leeftijdsgroepen van 5 Ė 15 jaar draagt een insigne met lichtgrijze en de teamleider met donkergrijze ondergrond. Ook is er een nieuw kamp/bivak teken. Alle kwalificatietekens worden gedragen boven de rechterborstzak.

 

Teamleider

Kamp/bivak

 

 

 

Ook leiding kreeg een nieuw boek, het ďScout kompasĒ, met ideeŽn en suggesties hoe met het scouts-programma gewerkt kan worden.

 


Het museum is altijd geÔnteresseerd in "oude" scouting materialen.
Denk je er over om je oude spullen weg te doen, neem dan s.v.p. contact op.