ESTA’S

(Het kind met de hoge hoed)

 

 

Het verhaal

 

 

In het Land van Esta gaat er een gerucht rond in het stadje Pals. Op de brug over de Volderia-rivier staat het beeld van Het Kind met de Hoge Hoed. Als je om middernacht nog niet slaapt, zou het beeld tot leven komen en je meenemen op spannende avonturen. Drie kinderen besluiten onafhankelijk van elkaar om tot twaalf uur wakker te blijven en inderdaad: het beeld komt ze halen en neemt ze mee naar het Geheimzinnige Huis. In een kamer liggen allemaal verkleedkleren en de kinderen willen zich meteen gaan verkleden, maar ze worden gewaarschuwd door Het Kind met de Hoge Hoed: “Pas goed op, want wat je aantrekt, dat ben je!” Als ze zich omgekleed hebben, zijn ze van het ene op het andere moment ergens anders en beleven ze spannende avonturen.

 

Hilde Rozemarijn verkleedt zich als prinses en belandt in het paleis van de koning tijdens een koninklijk bal. Ze wordt door hem weggestuurd omdat ze tijdens het dansen op zijn tenen getrapt heeft. Ze moet naar haar vader, terwijl ze in werkelijkheid helemaal geen vader heeft! Jeroen trekt een zeeroverspak aan en opent zijn ogen op het schip de Ouwe Oen. Hij beleeft als zeerover spannende avonturen op zee, maar ook op het land.

Deng Poe Ha trekt kokskleren aan en is meteen koksjongen in de keukens van het koninklijk paleis. Hij vertrekt op hetzelfde moment uit het paleis als Hilde Rozemarijn weggestuurd wordt. Uiteindelijk vinden ze elkaar bij het huis van de vader van Hilde Rozemarijn. En dan worden ze wakker in hun eigen bed.

 

Oorsprong

 

Omdat er steeds meer groepen kwamen waar zowel jongens als meisjes van 7 tot 10 jaar in dezelfde speltak zaten, besloot Scouting Nederland een nieuwe speltak te starten, de Esta’s. Zij speelden in het Land van Esta uit het verhaal “Het Kind met de Hoge Hoed” speciaal voor Scouting geschreven door Simone Schell. Het verhaal is eveneens uitgegeven als een gewoon kinderboek. Het land van Esta heeft, behalve Pals en de zee, geen landkaart of van tevoren vastgestelde plaatsen, gebieden of steden, zoals in Bambilië of de Jungle. Dit land wordt ingevuld door je eigen fantasie. Wel heeft Het land van Esta zijn eigen geheimschrift.

 

 

Kenmerken van Het land van Esta

 

 

‘Wat je aantrekt, dat ben je’ is het centrale thema bij de esta’s. Niks doen alsof; als je je verkleedt, stap je in een andere realiteit. Bij de esta’s zijn er dus geen speciale figuren of plaatsen of zo waar je specifieke dingen doet. Alles hangt af van wat je aantrekt en waarheen je gaat.

 

Opening en sluitinglied

 

Wij als Esta's gaan op reis

Naar het verre Esta-land

Want wij missen voor geen prijs

Deze avontuurlijke reis

Geef je hand, Ga maar mee

Over land, Over zee

Blijf maar heel dicht bij elkaar

Want dan is er geen gevaar

 

Het is weer om, het is voorbij

We gaan nu in een lange rij

Stap voor stap naar huisje toe

Raar maar waar, we zijn nog niet moe

Zwaai je hand, Esta-land

Ik wil je zien en misschien

Volgend keer doe ik weer mee

Nu naar huis, dag land dag zee.

 

 

Wet en belofte

 

De wet:

Een Esta speelt samen met anderen in het Land van Esta.

Hij of zij is eerlijk, vriendelijk, houdt vol en zorgt goed voor de natuur.

 

De belofte:

Ik beloof mijn best te doen (met de hulp van God) een goede Esta te zijn, iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de Esta-wet. Jullie kunnen op me rekenen.

 

Uniform

 

 

De esta’s droegen een groene bloes en een groene pet. Dit was geen gewone pet, maar een klep met een soort driekante doek eraan. Je kon deze pet met doek dragen als een gewone pet, maar ook de doek oprollen en als een band om je hoofd binden, met natuurlijk de klep aan de voorkant. Het speltak-teken was een ronde groene badge met daarop een afbeelding van het kind met de hoge hoed en daaronder Scouting. De subgroeptekens waren donkergroene vierkante badges met veertjes zoals die op de hoed van Het Kind met de Hoge Hoed. Ze waren er in 6 kleuren.

 

 

Overige informatie

 

De hele groep esta’s heette een Estar en de subgroepjes heetten stellen. De leider van een stel heette een Steller. Leidersnamen werden gevormd door een deel van de eigen naam en een deel van het woord ‘esta’.

 

 

De insignes waren donkergroene driehoekjes met een rode rand met daarin een afbeelding in drie kleuren (rood, geel en blauw), die te maken had met het insigne.

Er waren ook speciale kaarten voor installatie en overvliegen, ze waren op A-5 formaat met op iedere kaart een andere afbeelding en de tekst die betrekking had op de installatie of het overvliegen. Daarnaast was er ook een ansichtkaart van Scouty, de mascotte van Scouting Nederland.

Deze speltak is officieel opgeheven toen in 2010, in het kader van 100 jaar Scouting in Nederland, het spelaanbod vernieuwd werd.

Vanaf dit jaar is er per leeftijdsgroep nog slechts één spelaanbod voor jongens en meisjes. Voor de kinderen van 7 – 10 jaar is dat het spelaanbod van Mowgli en Shanti.

 


Het museum is altijd geïnteresseerd in "oude" scouting materialen.
Denk je er over om je oude spullen weg te doen, neem dan s.v.p. contact op.