BEVERS

(Hotsjietonia)

 

 

Het verhaal

 

 

Huize Hotsjietonia wordt gesloten, omdat alle bewoners met Willem Wereldreiziger mee op wereldreis gaan. We ontmoeten Stuiter, een kind wat niet stil kan zitten, en hij neemt ons mee naar het Dorp Hotsjietonia, dat vlakbij blijkt te liggen. In dat dorp wonen allerlei leuke mensen. Bij voorbeeld broer en zus Steven en Sterre Stroom. Zij wonen op een boot en varen soms naar spannende plekken. Boswachter Bas Bos en zijn vrouw Rebbel, die altijd lekker buiten aan het werk zijn. De grappige Professor Plof en zijn lieve vrouw Rozemarijn, die gek is op planten en koken. Fleur en Keet Kleur waar je altijd mag helpen bij bijzondere knutselprojecten. En tot slot Stanley Stekker en Noa. Die twee zetten je aan het denken, maar je kunt er ook heerlijk uitrusten. En natuurlijk wonen in het dorp Hotsjietonia ook verschillende dieren.

 

 

Oorsprong

 

In 2010 is in het kader van 100 jaar Scouting in Nederland het spelaanbod vernieuwd, wat betekent dat bevers niet meer in een huis spelen maar in een dorp. Op de Bever-Doe-Dag in Dierenpark Amersfoort werd dit nieuwe spelaanbod gepresenteerd, samen met het nieuwe verhaal voor deze leeftijdsgroep.

 

Kenmerken van Hotsjietonia

 

In het dorp Hotsjietonia leven allemaal figuren waar je naartoe gaat voor specifieke zaken zoals natuur, sport en spel, knutselen en zo meer.

 

Openings- en sluitingslied

 

In het dorp Hotsjietonia worden het openings- en sluitings lied op de zelfde melodie gezongen.

 

Opening

 

Sluiting

 

 

Wij zijn de bevers, en zingen dit lied

Het liefst lekker hard, anders hoor je het niet

We gaan samen spelen, dat doen we zo graag

En wat we gaan doen, doen we samen vandaag.

 

Ik dans, ik spring, ik stuiter en ik zing

 

Wij zijn de bevers, en zingen dit lied

Het liefst lekker hard, anders hoor je het niet

We gaan samen spelen, dat vinden we fijn

Wat is het toch leuk om een bever te zijn!

 

Wij zijn de bevers, en zingen dit lied

Het liefst lekker hard, anders hoor je het niet

Maar nu zijn we klaar, tot de volgende keer

Dan zien we elkaar en dan zingen we weer.

 

Ik dans, ik zing, ik stuiter en ik zing

 

Wij zijn de bevers en zingen dit lied

Het liefst lekker hard, anders hoor je het niet

Maar nu zijn we klaar, tot de volgende keer

Dan zien we elkaar en dan spelen we weer!

 

 

Wet en belofte

 

Bij de bevers in het dorp Hotsjietonia hoort een belofte, een wet en zelfs een bevermotto. Na het zingen van het openingslied, wordt de beverwet of het bevermotto opgezegd. Bij de installatie zegt de bever met de hulp van de leiding de beverbelofte op.

 

De beverwet:

“Ik ben een bever, wat bevers doen, doen we samen”.

 

Het bevermotto:

“Samen spelen, samen doen”.

 

De beverbelofte:

“Ik beloof mijn best te doen een goede bever te zijn. Samen te spelen en samen te delen.”

 

Uniform

 

 

Met het nieuwe spelaanbod kregen de bevers ook net als de andere speltakken een echte uniformbloes (rood). Ook het speltakteken was veranderd, het werd een groene badge met rode rand met daarin een afbeelding van Stuiter. Dit teken wordt op de rechterborstzak gedragen. De leiding draagt dezelfde kleur uniformbloes als de kinderen.

 

Bij het nieuwe spelaanbod voor bevers kwamen er ook insignes voor de bevers. Deze insignes zijn 6-hoekig en hebben een figuur uit Hotsjietonia erop. Er zijn geen vastgestelde eisen voor deze insignes, wel moeten zij te maken hebben met het interessegebied van die figuur. De leiding bepaalt zelf de eisen voor de insignes.

 

 

Overige informatie

 

 

De bevers hebben een eigen contactorgaan, de Beverpost. Met het nieuwe spelaanbod kwam er ook een nieuwe bevergids: een flink boek op A-4 formaat met ringen aan de korte kant.

De hele groep bevers heet een kolonie en er zijn geen subgroepjes.

 

Voor de leiding is er het beverkompas, een vierkant ogend boek. Dit boek heeft eveneens ringen aan de zijkant en staat boordevol met practische tips en ideeën voor een uitdagende opkomst.

 


Het museum is altijd geďnteresseerd in "oude" scouting materialen.
Denk je er over om je oude spullen weg te doen, neem dan s.v.p. contact op.