BEVERS

(De wereld van Lange Doener)

 


 

Het verhaal

 

 

In huize Hotsjietonia woont Lange Doener, een lange man met een hoge hoed. Hij is gek op kinderen en zij mogen altijd bij hem komen spelen als de vlag van de bevers buiten hangt. Men zegt dat hij kan toveren. In dat huis wonen nog veel meer personen, zoals Pompedomp, die gek is op koken en planten en dieren. Frederik Scheuremaar vindt het geweldig om te scheuren, knippen en plakken. Hippe Springveer woont er ook en hij is gek op sport en spel en Ssst woont boven in te toren. Hij lijkt op een wolk en houdt van rust. Lappezak woont in een tent in de tuin. Hij komt namelijk uit Lapland en vindt het in huis veel te warm.

 

 

Naast mensen wonen er ook dieren in Hotsjietonia: Sander de kat, Billie de hond, Peen het konijn, Snabbel en Babbel de rijstvogels en Olivier het konijn. In de loop van de tijd kwamen er nog een paar figuren bij, zoals Vlerk Speurwerk voor spoorzoeken en Karo Kunst die gek is op kunst.

 

 

Oorsprong

 

Omdat kinderen in de beverleeftijd nog geen wereldontdekkers zijn, maar het lekker dicht bij huis zoeken heeft Scouting Nederland bij het ontwikkelen van dit spelaanbod ervoor gekozen om de bevers in een huis te laten spelen.

 

Kenmerken van Hotsjietonia

 

In Huize Hotsjietonia leven allemaal figuren waar je naartoe gaat voor specifieke zaken zoals natuur, sport en spel, knutselen en zo meer.

 

Openings- en sluitingslied

 

Het openings- en sluitingslied hadden elk een eigen melodie.

 

Openingslied

 

Bevers gaan een kijkje nemen
In huize Hotsjietonia
Spelen mee met Lange Doener
Altijd pret, altijd pret
Altijd pret en feest hoera!

 

Bevers gaan een kijkje nemen
Pak de handen van elkaar
Stap maar door de deur naar binnen
Dat wordt fijn, dat word fijn
Dat wordt fijn nou reken maar!

 

 

 

Sluitinglied

 

 

We stappen door de deur naar buiten
Want de middag is weer om
Dag Lappezak, dag Frederik Scheuremaar
Dag kat
Dag juffrouw Pompedomp
De Bevers vonden het weer fijn
In Hotsjietonia te zijn
In Hotsjietonia te zijn

 

 

Wet en belofte

 

Omdat men vond dat bevers geen benul hadden van een belofte of een wet, kregen de nieuwe bevers bij hun installatie gewoon de bevertrui aangetrokken, de groepsdas omgedaan en de insignes opgespeld.

 

Uniform

 

 

De bevers droegen een blauwe broek en daarop een rode trui, met als opdruk in het blauw een afbeelding van Lange Doener in een cirkel. Later kwam er voor in de zomer een rode polo bij met dezelfde afbeelding. Het installatieteken bij dit uniform was een badge met een afbeelding van Lange Doener met daaronder het woord bevers. Op de trui kwam dit op de rechterborst.

 

Overige informatie

 

De bevers hebben een eigen contactorgaan, de Beverpost. In eerste instantie was het een soort kaart die in drieŽn gevouwen was, later werd het een echt tijdschrift. De bevers konden in de Scoutshop ook een Beverboekje op A-5 formaat kopen.

Soms had de leiding als leidersnaam een van de figuren uit Hotsjietonia, maar het gebeurde vaker dat een van de figuren langskwam tijdens een opkomst. Vaak was Lange Doener bij voorbeeld aanwezig bij de installatie en het overzwemmen.

De hele groep bevers heette een kolonie en er zijn geen subgroepjes.

Met het sluiten van Huize Hotsjietonia in 2010 en de wereldreis die Lange Doener met alle bewoners gaat maken, komt er een einde aan dit spel. In dat jaar wordt in het kader van 100 jaar Scouting in Nederland het spel vernieuwd en gaan de bevers in het dorp Hotsjietonia spelen.

 

 


Het museum is altijd geÔnteresseerd in "oude" scouting materialen.
Denk je er over om je oude spullen weg te doen, neem dan s.v.p. contact op.