WELPEN

(Mowgli en Shanti)

 

 

http://www.johnmccormick.nl/speltakken/7-11jaar/sh_image.jpg

 

Het rimboeverhaal

 

Shanti was nieuwsgierig. De jongen stootte wel wat klanken uit, maar het was zeker geen taal die ze kende. Mowgli heette hij, als ze het goed begrepen had. Waar zou hij wonen? Het dichtstbijzijnde dorp was aan de andere kant van de jungle. En niemand waagde zich in de jungle. Dat was het terrein van de roofdieren; de wolven, de beren en de panters.

Ze stond midden in het veld. Mowgli liep steeds een paar passen vooruit, bleef dan staan, wenkte haar. Wat bedoelde hij? Wilde hij echt de jungle in? Hij leek totaal niet bang.

Haar nieuwsgierigheid won het van de angst. Als deze jongen haar per se iets wilde laten zien, dan kon ze best naar de rand van de jungle. Ze hoefde niet ver te gaan, ze kon zorgen dat ze zo weer het open veld in kon vluchten.

Maar toen ze daar aangekomen waren, wenkte Mowgli nog verder. Shanti aarzelde wel, maar volgde hem toch. Hij zag er zo zorgeloos uit, alsof hij nog nooit een roofdier gezien had.

Haar hart sloeg over.

Ze waren tien meter het bos in en daar kwam een panter aangelopen. Zijn donkere vacht glansde en zijn scherpe tanden flikkerden in een straal zonlicht die door de bomen viel. Ze draaide zich om en wilde wegrennen. Maar het ging niet!

Mowgli had haar pols gepakt. Hij zei iets tegen de panter. Het klonk zelfs als een panter! Kende hij hun taal?

De panter ging liggen, nagels ingetrokken, tanden bedekt. Mowgli trok aan haar arm, ze moest wel mee! Hij was sterk. Mowgli stond nu bij de panter en omhelsde hem! Daarna gebaarde hij haar dat zij aan de beurt was. Shanti wist één ding zeker: het was uitgesloten dat ze dat durfde. Mowgli trok aan haar hand, en bleef maar trekken, net zo lang tot haar hand op het hoofd van de panter lag. De panter duwde zijn hoofd iets omhoog, alsof hij van de aanraking genoot. 'Bagheera,' zei Mowgli. Heette dat beest zo?

'Shanti,' zei ze onzeker. Ze keek van Mowgli naar de panter. En ineens, zonder nadenken, legde ze haar armen om het dier heen, precies zoals ze Mowgli had zien doen.

Die klapte, en juichte, trok haar van Bagheera af en omhelsde haar. Shanti bedacht dat dit weleens het begin kon zijn van veel meer verbazingwekkende avonturen.

 

Het welpenspel

 

 

Vanwege het 100-jarig bestaan van Scouting in Nederland is het spelprogramma voor de hele leeftijdsgroep van 7 to 11-jarigen aangepast. Voor de hele leeftijdsgroep is er nog maar één spelprogramma, dat van de welpen. Vanaf 2011 worden de spelprogramma's van de kabouters, esta's en dolfijnen niet meer ondersteund. Voorwaarde was natuurlijk wel dat er elementen van die andere speltakken in het spelprogramma van de welpen zijn opgenomen. Daarom zijn er nieuwe dieren aan de bestaande jungledieren toegevoegd en is ook Shanti een onderdeel van het welpenspel. Daarnaast is de junglekaart vernieuwd.

 

De nieuwe Jungle-dieren

 

Om alle aspecten van het welpenspel tot uitdrukking te kunnen laten komen, zijn er een aantal dieren toegevoegd, zodat ook meisjes- en waterwelpen zich er thuis voelen.

Ikki: Het stekelvarken, is lekker chaotisch en heel gezellig. Kletst met iedereen, en doordat ze wat chaotisch is, vertelt ze verhalen soms niet helemaal goed door. Er blijft van alles steken aan haar stekels.

 

http://www.johnmccormick.nl/speltakken/7-11jaar/SN2010-Ikki.png

http://www.johnmccormick.nl/speltakken/7-11jaar/SN2010-Malchi.png

Malchi: Een echt waterdier! Is wel altijd op haar hoede en neemt het leven zoals het komt.

Marala: De flamingo, vindt het leuk om samen te zijn. Ze houdt van eerlijkheid.

 

http://www.johnmccormick.nl/speltakken/7-11jaar/SN2010-Marala.png

http://www.johnmccormick.nl/speltakken/7-11jaar/SN2010-Mor.png

Mor: De pauw is heel blij met zijn mooie veren. Hij laat ze graag aan iedereen zien.

Oe: De schildpad, voordat zij iets zegt, wikt en weegt zij haar woorden.

http://www.johnmccormick.nl/speltakken/7-11jaar/SN2010-Oe.png

http://www.johnmccormick.nl/speltakken/7-11jaar/SN2010-Shanti.png

Shanti: Een meisje dat geboren en getogen is in Haveli, het mensendorp. Ze is nieuwsgierig en handelt op gevoel.

 

De Junglekaart

 

De junglekaart is vernieuwd zodat de 8 activiteitengebieden goed aan bod kunnen komen.

 

 

 

 

Deze activiteitengebieden zijn: buitenleven, identiteit, samenleving, uitdagende scoutingtechnieken, expressie, internationaal, sport & spel en veilig & gezond.

 

De Khaali Jagah vlakte hoort bij Sport & Spel, de Nishaaneplaats bij Uitdagende Scoutingtechnieken, het Wolvenhol bij Veilig en Gezond, de Talaab poel bij Buitenleven, de Guha grotten bij Expressie, de Raadsrots bij Identiteit, de Emaarate ruïne bij Internationaal, en Haveli bij Samenleving.

 

 

Wet en belofte

 

De wet:

-        Een welp speelt samen met de anderen in de jungle.

-        Een welp is eerlijk, vriendelijk en zet door.

-        Een welp zorgt goed voor de natuur.

 

De belofte:

Ik beloof (met de hulp van God) mijn best te zullen doen een goede welp te zijn, iedereen te helpen waar ik kan en met te houden aan de welpenwet. Jullie kunnen op me rekenen!

 

Het uniform

 

Bij de vernieuwing van het spelaanbod is ook het uniform aangepast. Het heet tegenwoordig Scoutfit. Het uniform bestaat uit een blauwe broek en groene bloes. Het model is een beetje aangepast zodat de mouwen ook opgerold en vastgezet kunnen worden.

Het speltakteken is een ronde, groen omboorde badge met het woord welpen in witte letters met groene rand en een afbeelding van Mowgli en Shanti op een blauwe achtergrond. Om de afbeelding zit nog een witte cirkel.

Op de rechtermouw draagt een welp onder het groepsnaambandje, en eventueel het hordebandje en de regiobadge, het nestteken. De badge is vierkant en wordt met een punt naar beneden op de bloes gedragen. De badge heeft een rode rand en binnenin een gele voet en een groene wolvenpoot. De achtergrondkleur bepaalt de kleur van het nest.

 

De leider van een nest heet de gids en zijn assistent heet een helper. Zij dragen op de linkermouw een gele vierkante badge met een rode rand met daarin een groene hand. De helper heeft één badge met daarop de rechterhand, de gids draagt twee badges. Één met een rechterhand en één met een linkerhand, naast elkaar.

 

Insignewerk

 

 

 

Insignes voor welpen zijn blauw, zeshoekig en hebben een witte rand. De voorstelling is in twee tinten groen, wit omrand.

De opdrachten die welpen moeten doen om een insigne te behalen, zijn op drie niveaus beschreven. Zo kunnen alle welpen, ongeacht hun leeftijd of ontwikkeling, de insignes halen. De verschillen in de drie niveaus zijn niet zichtbaar in de insignes die de welpen op hun bloes dragen.

 

Openen en sluiten

Openen:

De leiding staat bij de raadsrots en de welpen staan per nest in een rijtje achter elkaar. De gids voorop en de helper achteraan.

De leiding roept: ‘Yalahi’. Alle welpen antwoorden: ‘Yalahi’ en komen in een kring staan. Iedereen zegt de openingtekst en beweegt erbij .

 

We zijn weer in de jungle. (ga stevig staan, handen in je zij)

We gaan op avontuur, (loop naar voren)

Doen supergave dingen, (ga stevig staan, handen in je zij)

Iets anders ieder uur, (loop naar achter)

Slingeren aan lianen (pak de liaan vast, eerst met je rechterhand, dan met je linkerhand erbij)

Trotseren de rivier, (maak een roeibeweging alsof je een peddel vasthoudt, eerst links dan rechts)

Speuren door de jungle, (doe je hand boven je ogen, kijk van links naar rechts)

Zijn vriend van mens en dier! (pak elkaars handen vast met gekruiste armen)

Yalahi! (laat elkaars handen los en gooi je armen in de lucht terwijl je springt).

 

Na het openen zegt één van de welpen de welpenwet op. Aan het einde van de wet groet iedereen elkaar met de welpengroet.

 

Sluiten:

Alle welpen komen weer bij elkaar bij de raadsrots.

Iedereen staat in een kring met gekruiste armen en houdt elkaars handen vast en zegt: ‘We verlaten nu de jungle, maar komen zeker terug! Yalahi!’ (laat elkaars handen los en gooi je armen in de lucht terwijl je springt)

 

Leiding

 

De leiding draagt hetzelfde uniform als de welpen, dus ook een blauwe broek en een groene bloes. De kwalificatietekens voor leiding worden gedragen boven de rechter borstzak, onder het Nederlandse vlaggetje.

 

Leidinggevende 5-15 jaar

Teamleider 5-15 jaar

Kamp / bivak 5-15 jaar

 

 

Boeken

 

Met het nieuwe spel worden voor alle speltakken nieuwe boeken gemaakt. Voor de kinderen een gids, voor de leiding een kompas. Voor de welpen is dit een Junglegids en een Welpenkompas. In beide boeken staan verschillende verhalen die zich in de verschillende delen van de jungle en met de verschillende dieren plaatsvinden.

Daarnaast is er een boek met nog meer verhalen over de belevenissen van Mowgli en Shanti.

 

Geheimschrift

 

Bij het vernieuwen van het welpenspel en de aanpassingen aan het spel volgens de spelvisie SCOUTS (Samen, Code en traditie, Outdoor, Uitdaging, Teamgevoel, Spel en creativiteit) hoort ook een nieuw geheimschrift.

 


Het museum is altijd geïnteresseerd in "oude" scouting materialen.
Denk je er over om je oude spullen weg te doen, neem dan s.v.p. contact op.