WELPEN

(De jachtgebieden)

 

 

 

 

Het verhaal

 

In het rimboeboek voor de welpen staat het bekende verhaal over Mowgli in twee delen. Het tweede deel gaat, na het verslaan van Shere Khan als volgt verder:

Mowgli woonde een tijdje in het mensendorp, maar kon daar niet goed wennen en kwam toch weer in de rimboe terug. Hij leerde Hathi, de grote wijze olifant, kennen en luisterde geboeid naar de verhalen die Hathi vertelde. Verhalen uit een tijd, lang voordat Mowgli was geboren, zo oud was Hathi. In de koele holen, een ruďne van een koningsstad, diep in de jungle, vond hij een schat. Die werd bewaakt door een witte cobra. De cobra vertelde dat de schat ongeluk bracht als je hem toch meenam. Mowgli nam er toch iets van mee, maar bracht dat na enkele dagen terug. Toen was het ongeluk echter al geschied: de mensen hadden de schat gezien, wilden hem allemaal hebben en maakten er ruzie over en doodden elkaar.

 

Het spel

 

Het nieuwe spel van verkennen is vlak na de fusie veel minder strak en competitief dan ervoor. Het is meer “alles mag en niets moet”. Meedoen is belangrijker dan winnen en prestatiedrang wordt niet gestimuleerd. Creativiteit en samenwerking staan hoog in het vaandel.

 

 

In het welpenspel worden jachtgebieden geďntroduceerd. Ieder jachtgebied heeft te maken met een bepaald soort activiteit die weer aan een dier uit de jungle gekoppeld is. In eerste instantie zijn er 8 jachtgebieden: rond het Mensendorp, rond de Koele Holen, Bagheera, Baloe, Hathi, Sahi, Kaa en Chil. Later komen en nog een aantal bij: rond de Raadsrots, rond het Wolvenhol en Jacala. Zo horen EHBO en muziek bij Baloe, knopen, speuren en kompas bij Bagheera, theater bij Kaa, geheimschriften bij Chil, sport en spel bij de Bandarlog.

 

Van deze jachtgebieden kwamen spelplannen in multo-uitgave, die samen met het Rimboeboek, dat ook in multo-uitgave was uitgegeven, in één multo-map bewaard konden worden. Voor de leiding waren er begeleidingsmappen bij het Rimboeboek en de jachtgebieden. Er waren ook speciale hoezen die om de multomap gedaan konden worden met daarin een plaat over het Rimboeboek, zodat de map altijd opviel tussen andere multomappen.

 

 

Boeken

 

 

In 1995, met de komst van de esta’s als derde speltak voor dezelfde leeftijdsgroep (naast de welpen en kabouters), wordt het Rimboeboek weer een echt boek en vervallen de aparte uitgaven voor de jachtgebieden. Wel komen in het rimboeboek de insigne-eisen voor de vernieuwde insignes te staan, samen met een afbeelding van het insigne. Ook voor de leiding is er weer een echt handboek.

 

Het uniform

 

De welpen krijgen net als de verkenners een echte bloes, in een wat lichtere kleur groen. Er hoort een donkerbruine ribbroek bij. De riem in de broek wordt wat breder en heeft het nieuwe logo van Scouting Nederland. Kousen horen nu niet meer bij het uniform en ook de kwasten aan de kousen verdwijnen. Het installatieteken is aangepast aan het nieuwe logo van Scouting Nederland en het speltakteken is vernieuwd. Het is nu een ronde badge met een bruine rand en de afbeelding van de wolf in bruin.

 

 

 

 

Installatie insigne

 

Speltakteken

 

Insignes

 

 

 

Vlak na de fusie zijn de insignes rond, met een witte rand, en een gestileerde afbeelding in een kleur. Er zijn wel verschillende kleuren insignes. Bij de komst van de esta’s als derde speltak voor deze leeftijdsgroep, worden de insignes driehoekig, donkergroen, met een rode rand en een afbeelding in maximaal drie kleuren. Tevens worden de eisen aan de diverse insignes aangepast.

Kokkerellen

 

 

Belofte en wet

 

De belofte:

-          Ik beloof mijn best te doen, (met de hulp van God),

-          Een goede welp te zijn, iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de welpenwet. Jullie kunnen op me rekenen.

 

De wet:

-          Een welp speelt samen met anderen in de rimboe

-          Hij is eerlijk, vriendelijk, houdt vol en zorgt goed voor de natuur.

 

Geheimschrift

 

In de multo-vorm van het rimboeboek is er nog geen specifiek geheimschrift voor de welpen, maar sinds 1995 staat er wel een geheimschrift in het boek.

 

 

In 2010 is in het kader van 100 Scouting in Nederland het gehele spelaanbod van Scouting Nederland vernieuwd en zijn de welpen met Mowgli en Shanti in de Jungle gaan spelen.


Het museum is altijd geďnteresseerd in "oude" scouting materialen.
Denk je er over om je oude spullen weg te doen, neem dan s.v.p. contact op.