DOLFIJNEN

(Dolfijneneiland)

 

 

 

Het verhaal

 

Enige tijd geleden gingen Jarl en Maj met hun ouders met hun zeilboot de Senang II op wereldreis. Onderweg kwamen zij terecht in een heftige storm. Ze strandden op een verlaten eiland. Hier moesten ze een tijdje blijven om hun boot weer vaarklaar te krijgen.

 

Gedurende die tijd gingen ze regelmatig op verkenning uit. Ze ontdekten dat het eiland bewoond werd door allerlei bijzondere dieren, die zowel op als rond het eiland leefden. Zo ontmoetten ze allerlei dolfijnen en Mika de meeuw, Saga de soepschildpad en Otak de Otter. Tijdens een zeiltochtje langs de kust vinden Maj en Jarl ook nog een nieuw gezinslid, Hobbe de hond!

 

 

Omdat het zo’n bijzonder eiland is, beslissen de ouders van Jarl en Maj dat ze er gaan wonen. Met z’n allen bouwen ze een huis dat ze Brassand noemen! Maj en Jarl zijn hier erg blij mee, want in hun vrije tijd kunnen ze het hele eiland verkennen. Dit doen ze te voet, maar ook met hun kano en zeilboot. Zo kunnen ze alle plekjes van het eiland bereiken. Ze hebben ook veel tijd om te spelen met hun nieuwe vrienden.

 

Omdat ze niet meer naar school en hun scoutinggroep toe kunnen, zijn internet, e-mail en radio heel belangrijk. Zo volgen ze hun schoollessen via de radio. Ook komt binnenkort hun scoutinggroep bij hen op bezoek op het eiland.

 

Oorsprong

 

Nadat er voor de leeftijd van 7-10 jaar een extra speltak was toegevoegd voor gemengde groepen, kwam er in 1998 ook een aparte speltak voor het waterwerk: de Dolfijnen.

 

 

De Dolfijnen

 

Een groep dolfijnen heette een golf en een subgroep heet een vin. De dolfijn die aan het hoofd stond van een vin heette een topper en zijn assistent een tipper. De vintekens hadden een blauwe ondergrond met een gekleurde dolfijnenkop erop. Deze werden op de rechtermouw gedragen. De vinnamen en bijbehorende kleuren waren:

 

 

Orinoco’s

 

Beloega’s

 

Narwals

 

Tuimelaars

-

 

-

 

-

 

-

Paars

 

Wit

 

Groen

 

Geel

 

Grampers

 

Grienden

 

Irriwadi’s

 

 

-

 

-

 

-

 

 

Zwart

 

Rood

 

Oranje

 

 

 

De leiding had de naam van een van de dieren uit het verhaal als leidingnaam.

 

Het uniform

 

De dolfijnen droegen een donkerblauwe bloes en een blauwe pet met een dolfijn erop. De topper droeg 2 lichtblauwe bandjes op de linker borstzak, de tipper droeg er 1 op de linker borstzak.

 

Insignes

 

 

Op het moment dat de Dolfijnen ontstonden, hadden de andere speltakken in dezelfde leeftijdsgroep al dezelfde driehoekige insignes. Specifiek voor de Dolfijnen werden er nog een paar insignes aan toegevoegd.

 

Kanoën

 

Roeien

 

Zeilen

 

 

Opening en sluiting

 

De dolfijnen hadden geen lied op muziek, maar een moderne rap.

 

Opening

 

Sluiting

 

 

Jarl en Maj, we komen weer

spelen op het Melernmeer

Uit noord, oost, zuid en west

zie je ons uit het Kraaiennest .

Al het water trekt ons aan.

Samen op avontuur te gaan.

Yooooh…….. Dolfijnen

 

 

Jarl en Maj en de rest

We kwamen uit noord, oost, zuid en west.

Het was weer heel erg fijn

om op dolfijneneiland te zijn

Nu is het tijd om te gaan.

De volgende keer zullen we hier weer staan.

Yooooh…….. Dolfijnen

 

Belofte en wet

 

De belofte:

Ik beloof mijn best te doen (met de hulp van God) een goede Dolfijn te zijn, iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de Dolfijnenwet. Jullie kunnen op me rekenen.

 

De wet:

Een Dolfijn speelt samen met anderen op en rond het water. Een dolfijn is eerlijk, vriendelijk, houdt vol en zorgt goed voor de natuur.

 

Bijzonderheden

 

Dolfijneneiland bestond uit 10 speelvelden met ieder een eigen sfeer en mogelijkheden. Zowel water als land waren vertegenwoordigd.

 

Zowel de plaatsen/gebieden, als de dieren nodigden uit tot programma’s in een bepaald thema.

 

De echte scoutingtechnieken zoals pionieren/knopen en primitief koken gebeurden vaak bij het Kraaiennest, de echte watertechnieken beoefende je op de Resundarivier, de knusse zaken waren in het huis Brassand en bij Hobbe de hond.

Saga de schildpad was voor de andere wereld, evenals zijn eiland, Mika ging voor communicatie, Ottilius stond voor veilig en gezond, net als de onderwatergrot.

Otak, de snelle otter uit de Snelle Stromen stond voor spel en behendigheid en Panka, de Picassovis stond voor muziek en toneel.

 

Bij ieder dier dat in een bepaald gebied woonde, was een speciaal verhaal.

 

In het kader van 100 jaar Scouting Nederland is besloten voor iedere leeftijdsgroep nog maar één speltak aan te houden. Voor de leeftijd 7 t/m 10 jaar zijn dat de welpen. Het welpenverhaal is uitgebreid zodat hierin nu ook meer aandacht is voor het waterwerk. Om deze reden is in 2010 deze speltak opgeheven.

Vanaf dit jaar is er per leeftijdsgroep nog slechts één spelaanbod voor jongens en meisjes. Voor de kinderen van 7 – 10 jaar is dat het spelaanbod van Mowgli en Shanti.

 


Het museum is altijd geïnteresseerd in "oude" scouting materialen.
Denk je er over om je oude spullen weg te doen, neem dan s.v.p. contact op.