Welkom in het Scouting Museum
"DE DUCDALF"

 

  • Ben je nu scout  of ooit scout / padvind(st)er geweest?
  • Ben je eens geďnstalleerd als jeugdlid?
  • Hangt je oude uniform nog steeds in de kast?
  • Wil je oude herinneringen ophalen?
  • Ben je geďnteresseerd in de geschiedenis van Scouting?

Kom dan eens langs!
Het museum is gevestigd op de derde verdieping van een oud herenhuis aan de Heemraadssingel 129 te Rotterdam. Daar er in het pand geen lift aanwezig is, moeten wij geďnteresseerden die slecht ter been zijn of gebruik maken van een rolstoel helaas teleurstellen.

Heemraadssingel 129

          Openingstijden

Het museum is tot nadere aankondiging

voor het  publiek gesloten.

 

          Voor meer informatie 

          Tel. 0186-601772

 

          U kunt het museum ook mailen. Gebruik hiervoor

          het mailadres: info@scoutmuseum.nl

 

 

 

Doel van het museum.
Scoutingmuseum "De Ducdalf" heeft als doelstelling om de geschiedenis van de Padvinderij van vroeger en Scouting van nu voor het nageslacht te bewaren. Aan leden van Scouting biedt het museum de mogelijkheid om kennis te nemen van de geschiedenis van Scouting en probeert zo bij te dragen aan een verdieping van het spel van verkennen. Voor buitenstaanders tracht het museum een zo objectief mogelijk beeld te geven van de historie van het hedendaagse Scouting.

Wat biedt het museum.
Het museum geeft een beeld van de geschiedenis van Scouting aan de hand van oude uniformen, insignes, voorwerpen, foto's, enz. Tevens is er een uitgebreide bibliotheek van ruim 1500 boeken en boekwerken over Scouting en een omvangrijke verzameling Scouting tijdschriften. Wil je zien welk uniform je ouders of grootouders vroeger gedragen hebben en wat voor insignes er toen waren? Heb je zelf al eens aan een Wereldjamboree deelgenomen of wil je zien hoe je ouders of grootouders die beleefd hebben, kom dan eens kijken. Aan de hand van film- en video-opnamen is te zien hoe Jamborees door de jaren heen beleefd werden en nog steeds worden. Een uitgebreide verzameling van diverse attributen zoals logboeken, kampkranten, folders, insignes e.d. van verschillende Jamborees geeft een beeld van de sfeer die er heerste.

Als bijzonderheid bezit het museum een video-opname die gemaakt is van een Hongaarse film van de Wereldjamboree van 1933 die in Gödöllö (Hongarije) gehouden werd en tijdens de Duitse en communistische overheersing van het land letterlijk onder de grond bewaard is gebleven.

 

Documentatie

Het museum heeft een omvangrijke hoeveelheid documentatie over groepen en activiteiten uit het voormalige gewest Rotterdam. Er is o.a. het één en ander te vinden over de
Padvinders Postdienst - die direct na de bevrijding actief is geweest - en de Hulpactie Watersnood in 1953.

In het museum zijn ook nuttige gegevens te vinden over nagenoeg de meeste groepen die in en rond Rotterdam bestaan en bestaan hebben. Voor groepen die een jubileum hebben is hier een schat van bruikbare informatie te vinden.


Het museum is altijd geďnteresseerd in "oude" scouting materialen.
Denk je er over om je oude spullen weg te doen,  neem dan s.v.p. contact op.